Winnaars

2024

Royal Vriesco

De groene boodschap van Royal Vriesco | A House of Happiness wist de jury te overtuigen in combinatie met hun marktleiderschap. OD Security en Berino maakten eveneens indruk op de jury. OD Security is bekend om zijn innovatieve bodyscanners voor wereldwijde beveiliging, terwijl Berino gespecialiseerd is in het bieden van een totaalconcept op het gebied van beauty en zorg.

Tijdens de finale avond won Royal Vriesco tevens de pitch. De publieksstem ging naar Berino met een record aantal stemmers.

Wafilin Systems
Zoals Schmidt

2024

Musical De Tocht

Het bestuur van ‘De Het’ heeft de eer om jaarlijks een LEF-prijs uit te reiken aan bijzondere ondernemingen die opmerkelijke prestaties hebben geleverd. Niemand kon om “De Tocht” heen, een buitengewone musical die het epische verhaal van de Elfstedentocht tot leven brengt. Met een ongekend doorzettingsvermogen en lef hebben de makers van “De Tocht” deze ambitieuze productie op de planken gebracht. Met een mix van uitdagingen en triomfen onderweg was het een ware huzarenstukje om de première op 1 oktober 2023 te realiseren. De musical, met de kracht van samenwerking als kernthema, is een inspirerend voorbeeld van ondernemerschap en vastberadenheid.

2023

Van Vuuren

De successen voor Van Vuuren bleven niet onopgemerkt bij de jury. De deuren leverancier uit Grou afgelopen is sterk gegroeid in afzet en omzet, hebben al hun interne processen geoptimaliseerd waardoor ze ultra snel maatwerk binnendeuren kunnen leveren. Deze prestatie heeft ze tevens marktleider gemaakt binnen Nederland en winnaars van De HET.

Van Vuuren won het van Servilocker, producent en ontwikkelaar van lockers die het afhalen van medicijnen vergemakkelijken en verzekeringsbedrijf FGD die de publieksprijs wist te winnen.

Wafilin Systems
Zoals Schmidt

2022

Acquaint

Na één jaar van afwezigheid wegens de pandemie was HET weer terug. Met een iets andere opzet maar wel met drie hele sterke finalisten. Als winnaar van de pitches kwam Acquaint naar voren. Die stemmen werden bij het jurybezoek opgeteld tezamen met de publieksstem. Hiermee werd Acquaint de winnaar van het jaar 2022. Ze mochten het opnemen tegen software ontwikkelaar Coolminds en Globally Cool, het international advies & trainingsbureau op gebied van management en marketing.

2020

Wafilin Systems

Het gehele programma was doorlopen echter het verlossende woord voor de finalisten kwam zes maanden later. De 2020 editie van De HET liep anders door covid-19. Uiteindelijk wist Wafilin het te winnen van de ijzersterke concurrentie bestaande uit E-kwadraat en Grenzelooswerk die nog wel de publieksprijs wist te winnen.

“Kwaliteit in combinatie met innovatiekracht en flexibiliteit is een van de USP’s waarmee Wafilin scoort. Ga vooral zo door en wij voorspellen jullie een goede toekomst!“, waren de woorden in het jurycommentaar.

Wafilin Systems
Zoals Schmidt

2019

Bureau Schmidt

Het juryrapport roemt de platte organisatie, de open cultuur, de flexibiliteit en de servicegerichtheid. Daarin is Bureau Schmidt innovatief en onderscheidend binnen een traditionele, technische branche. Tevens wist Bureau Schmidt met 40% van de stemmen ook de publieksstem te winnen.

De 2019 finalisten zijn divers maar het was toch een spannende strijd met YFK Marketing, een marketingbureau dat met jonge talent ondernemingen vernieuwd, en CIN-ergy, een technisch bedrijf dat unieke VR producten ontwikkelt voor de luchtvaart, medische industrie en defensie.

2018

Van der Velde Boeken

Van der Velde Boeken moest het in de commerciële categorie opnemen tegen Data Centrum Fryslân en Energie Inspectie Friesland. Onderdeel van de beoordeling was de publieksstem welke Van der Velde met grote overmacht (66%) won.

“Dat een bedrijf dat al zo lang bestaat toch vernieuwend kan zijn bewijst deze club. Ongelofelijk dat in deze markt van de “oude economie” toch zo’n expansie aan de dag wordt gelegd.” aldus juryvoorzitter Rob Lijzenga.

Van der Velde boeken
Saco Velt

2018

Danssportcentrum Saco Velt

De 2018 editie van De HET was een bijzondere, want naast de reguliere ondernemersprijs was er ook een extra prijs voor de culturele ondernemer in verband met Culturele Hoofdstad. Saco Velt won van Kunstacademie Friesland en A Guide to Leeuwarden. “Met elan en bravoure zorgt Saco Velt in een veranderende maatschappij ook steevast voor het veranderen van de doelgroep. Maar ook samenwerkingsactiviteiten met scholen en projecten als “stop pesten nu!” laten zien dat het ondernemerschap in Saco Velt zit.” aldus de jury.

2017

MG Energy Systems

MG Energy Systems wist te winnen van hotel-grand café Post-Plaza en Forensicon, een particulier forensisch instituut.

Volgens de jury is MG: “Jong, dynamisch, innovatief, ambitieus en gericht op een internationale markt waar een sterke groei in valt te verwachten. Daarnaast heeft MG alle potentie om uit te groeien tot een grote jongen.”

MG Energy systems
JD v Ravesteijn

2017

Van Ravesteijn Theater & Events

In aanloop naar Culturele Hoofdstad 2018 geeft De HET ook aandacht aan cultureel ondernemerschap. Mooi voorbeeld hiervan is Van Ravesteijn Theater & Events. De HET geeft dit bedrijf in 2017 speciale aandacht. Dit als stimulans voor ondernemerschap in de cultuursector waaraan we in 2018 een prijs gaan verbinden.

2016

Effectus HR

Effectus HR wint in 2016 De HET. De andere finalisten waren Friesland Boeit, ontwikkelaar van serious games en Barrevoets de verfrissende lunchroom uit de Kleine kerstraat die wel de publieksprijs wist te winnen.

“Effectus HR is een jonge onderneming die zich in een volgroeide markt in korte tijd een mooie positie heeft weten te bemachtigen. Deze positie heeft zij verworven met een vernieuwend concept, een actieve benaderingen en een goed gebruik van moderne web-applicaties.” aldus de jury.

Effectus HR
Royal Steensma

2016

Royal Steensma

In 2016 heeft de jury voor het eerst een Oeuvre prijs toegekend. De Oeuvre prijs wordt toegekend op basis van langdurig innovatief ondernemerschap en creativiteit en wordt niet elk jaar uitgereikt. De jury heeft gemeend dit jaar de prijs toe te moeten kennen aan Royal Steensma. Het bedrijf werd in 2013 ook al verkozen tot Friese Onderneming van het jaar. Het bedrijf is echter in staat om continue te blijven verbeteren, doorgroeien en is daarmee een parel voor het Leeuwarder Ondernemerschap. Directeur Rimmert de Jong nam de prijs in ontvangst en is blij verheugd om deze prijs toe te voegen aan de prijzen die Royal Steensma heeft gewonnen.

2015

Maarsingh & van Steijn

Maarsingh en Van Steijn Psychologen & specialisten zin uitgeroepen door de jury tot winnaars van de ‘ervaren’ ondernemers [> 5 jaar] De psychologen wonnen het van Bakkerij Schuurmans gevestigd aan de Schrans en Aerocheck, specialist in rook en branddetectie.

Maarsingh en van Steijn
Jaap Hoekstra

2015

De Fabriek

Winnaar van de jonge ondernemers, Jaap Hoekstra nam het met zijn bedrijvencentrum op tegen de andere start-ups , Optiom specialist in videoconferencing & webconferencing en Foodtruck Mama Mascha.

2014

Friks

Friks Web & Marketing nu Junction wint HET in 2014 van de ervaren ondernemers Bouwbedrijf Kolthof en Mas Outreach, conceptdenkers en vormgevers. Volgens De Het voorzitter karakteriseert de competitie van 2014 door de reuring in het Leeuwarder ondernemersleven. Veel betrokkenheid bij ondernemers in de loop van de competitie. ‘Beide mooie winnaars, zeker voor een relatief jong bedrijf als Friks met zijn snelle groei is het soort bedrijf dat Leeuwarden nodig heeft.’

Jochem van de Schoot
Zuivelhoeve Leeuwarden

2014

Zuivelhoeve

De Zuivelhoeve wint HET in de categorie bedrijven die < 5 jaar bezig zijn. Medefinalisten Uitleganimatie en Coffee on Road wisten goed partij te geven maar uiteindelijk gaf de belevingswaarde die Klapwijk aan zijn bedrijf in de Kleine Kerkstraat weet te geven de doorslag.

Volgens juryvoorzitter Rob Lijzenga spat het enthousiasme er vanaf bij ondernemer Anton Klapwijk van de Zuivelhoeve. ‘Een bijzonder enthousiaste ondernemer, die door zijn beleving een meerwaarde weet te geven aan zijn product. In een soort basic assortiment onderscheidt hij zich van zijn concurrentie’. ’

2013

Mannen van Staal

Mannen van Staal wint de eerste editie van de HET. Tot 2012 was er de Leeuwarder Ondernemers Prijs (LOP). Gewonnen door vele gerenommeerde Leeuwarder ondernemingen. Maar wel toe aan een nieuwe impuls. En daarom schoof de LOP als het ware in de HET.

Mannen van Staal
Club Yoga

2013

Club Yoga

In de categorie jonge ondernemers wint Club Yoga HET. De wedstrijd heeft voor Club Yoga veel opgeleverd. “Met name de naamsbekendheid is aanzienlijk gestegen”, aldus Rianne Hoekstra. “Dit merk je voornamelijk aan de nieuwe aanmeldingen.”

HET wordt mede mogelijk gemaakt door

Publieks stemming 2024 is geopend

Wat is het

Aanmelden

Wie beoordeelt het

Winnaars

Planning

Nieuws