De HET, de ondernemersprijs van Leeuwarden, gaat met een vertraging van een half jaar de eindfase in. Op maandag 14 september wordt bekendgemaakt wie zich de beste ondernemer van dit jaar mag noemen.

Alles was er klaar voor: eind maart zou bekend worden wie De HET heeft gewonnen. Maar door corona kwam ook dit stil te liggen. Inmiddels leven we in het nieuwe normaal en met een drive-in-uitreiking op het parkeerterrein van het WTC is het op 14 september alsnog feest. Wie er met de bokaal naar huis gaat, wordt mede bepaald door het publiek. De poll is weer geopend en stemmen kan nog tot en met zondag 13 september via de Facebookpagina van De HET.

Drie finalisten De HET 2020

De HET is de prijs die jaarlijks uitgereikt wordt aan de beste ondernemer van Leeuwarden. Er staan drie bedrijven in de finale. Allereerst Ekwadraat, een energie-adviesbureau op het gebied van duurzaamheid, met hun kantoor bovenop de voormalige vuilstort Schenkenschans. Vervolgens Grenzelooswerk, een jong, online bemiddelingsbureau dat mensen de kans biedt om in het buitenland te werken. En tenslotte Wafilin Systems, gehuisvest in de Johannes de Doperkerk, een technologisch bedrijf dat membraanfiltersystemen ontwikkelt en ontwerpt voor de zuivel- en voedingsmiddelenindustrie. Hoe hebben deze finalisten zich in de coronacrisis staande weten te houden?

Ekwadraat

Bij adviesbureau Ekwadraat moest iedereen opeens vanuit huis werken. Algemeen directeur Cor van de Haar vertelt: ,,Zowel ons personeel als onze klanten hebben die nieuwe manier van werken snel geadopteerd. Door corona is online werken in een stroomversnelling terecht gekomen. We waren al voorzichtig begonnen met het geven van een webinar. Daar is nu enorm veel belangstelling voor en het werkt heel efficiënt. Verder hadden we als doelstelling om dit jaar tien nieuwe mensen aan te trekken. Deze maand hebben we de eerste acht verwelkomd. Daarmee is voor ons de weg open om er volop tegenaan te blijven gaan en zo gehoor te geven aan roep voor een energietransitie.’’

Grenzelooswerk

Voor Casper Lemmen, oprichter van Grenzelooswerk, was het flink schrikken. ,,Toen corona aan de deur klopte, zagen wij onze omzet voor 95% verdampen. De grenzen gingen dicht terwijl wij iedere dag avonturiers inspireren om het buitenland te ontdekken. Wij willen hier sterker uit komen. Juist nu willen we doorontwikkelen om klaar te zijn voor de nieuwe toekomst. We hebben systemen verbeterd, processen geoptimaliseerd en as we speak hebben we nieuwe eigengemaakte software live gezet. Ondanks de coronamaanden stormen we nu weer af op de prognose van daarvóór. Iedere week stappen er weer kandidaten op het vliegtuig naar hun nieuwe internationale werkgever. Onze doelgroep laat zich niet tegenhouden om de wereld te ontdekken.”

Wafilin Systems

Wafilin Systems ziet, ondanks de coronacrisis, de toekomst rooskleurig in. Henk Schonewille, CEO bij Wafilin Systems, zag het aantal orders stijgen dankzij een blijvend klantvertrouwen. ,,Door onze voortdurende focus op de behoeften van onze klanten, zijn wij in staat om efficiënt passende systemen te leveren. Deze systemen gaan we doorontwikkelen voor andere membraanconcepten, zodat ze op grote schaal kunnen worden toegepast in de voedingsmiddelen- en zuivelindustrie. Om dit te kunnen realiseren én om onze kwaliteit te blijven garanderen, hebben we ons team uitgebreid met zes functies. Door juist nu te investeren in onze mensen, service en faciliteiten kunnen we de groei van ons bedrijf waarborgen.

Tekst: Else Rietveld voor Huis aan Huis

Video’s: Robbert Evers