Eindelijk weten wij HET. Tijdens de Business Contact Dagen Noord zijn de winnaars bekendgemaakt. Leeuwarder ondernemer van 2018 is geworden Boekhandel van der Velde. De Culturele Ondernemersprijs is gewonnen door Dansschool Saco Velt.

Van der Velde Boeken moest het in de commerciële categorie opnemen tegen Data Centrum Fryslân en Energie Inspectie Friesland. Onderdeel van de beoordeling was de publieksstem welke Van der Velde met grote overmacht (66%) won. Daarnaast werden de drie finalisten beoordeeld op hun ondernemer-skills door een 7 koppige jury van Leeuwarder ondernemers. In het totaalklassement kwam de boekhandel die inmiddels als 7 vestigingen heeft in Noord-Nederland als winnaar naar voren.

 

“Dat een bedrijf dat al zo lang bestaat toch vernieuwend kan zijn bewijst deze club. Het bedrijf en haar ondernemers oogsten alom waardering! Ad Peek en Rutger van der Velde zijn een bijzonder duo. Dat geldt zeker voor hun aanpak bij overnames in de branche. De acquisitie-machine draait op volle toeren waardoor er keer op keer nieuwe bedrijven aan het Van der Velde concern kunnen worden toegevoegd. Ongelofelijk dat in deze markt van de “oude economie” toch zo’n expansie aan de dag wordt gelegd.” aldus juryvoorzitter Rob Lijzenga.

 

De 2018 editie van De HET was een bijzondere, want naast de reguliere ondernemersprijs was er ook een extra prijs voor de culturele ondernemer in verband met Culturele Hoofdstad 2018. Erg spannend was de strijd om de publieksprijs. De drie finalisten ontliepen elkaar haast niet en na 2.500 duizend stemmen kwam Kunstacademie Friesland met 36,1% van de stemmen als winnaar naar voren tegen 32,4% voor A Guide to Leeuwarden en 31,5% voor Dansschool Saco Velt. Dit nipte verlies vanuit het publiek bleek niet voldoende om de dansschool af te houden van de totaal winst. De publieksstem werd samengevoegd met de uitslag van de jury waardoor in het totaal klassement Saco Velt zich alsnog de gelukkige winnaar mocht noemen als Cultureel Ondernemer.

 

“Met elan en bravoure zorgt Saco Velt in een veranderende maatschappij ook steevast voor het veranderen van de doelgroep. Waar voorheen schoolgaande en studerende jeugd de massa vormde is dat nu jeugd tot 14/15 jaar en de leeftijdsgroep van 45+. Ook samenwerkingsactiviteiten met scholen en projecten als “stop pesten nu!” laten zien dat het ondernemerschap in Saco Velt zit.” aldus de jury.

 

De finalisten van de Culturele Ondernemersprijs.